Top 10 reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

Reguli gramaticale in limba germana pentru incepatori

Distribuie această postare

Gramatica. Limbii. Germane. Trei cuvinte care odată alăturate şi-au dobândit de-a lungul timpului o reputaţie destul de înfricoşătoare: rigidă şi plină de reguli greu de ţinut minte. Dacă totuşi te-ai aventurat în studiul limbii germanei, în acest articol va prezentam cele mai importante reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători.

Top 10 reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători conține:

10. substantivele și majuscula,
9. sudarea cuvintelor în limba germană,
8. sintaxa limbii germane,
7. genurile substantivelor în limba germană,
6. trecutul și auxiliarele sale,
5. conjuncțiile subordonatoare în limba germană
4. prepozițiile duale
3. verbele cu particulă separabilă și neseparabilă
2. cele trei clase de verbe ale limbii germane
1. terminațiile adjectivale

Dacă sunteți din Cluj-Napoca și doriți să vă apucați de un curs de limba germană pentru începători.

Top 10 reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători 1

10. Substantivele şi majuscula

Vreau să învăţ Germană pentru că reprezintă o Provocare. Hmm, ceva nu e în regulă, nu-i aşa? Totuşi, dacă ai fi un german şi ai putea înţelege puţină română, ţi s-ar părea perfect normal. Asta deoarece, în limba germană, substantivele se scriu întotdeauna cu majusculă.

Prin urmare, propoziţia de mai sus s-ar scrie în germană astfel: Ich will Deutsch lernen, weil es eine Herausforderung ist.

Deşi pare uşor de reţinut, multor persoane le trebuie ceva timp până să se obişnuiască să acorde substantivelor majuscula ce li se cuvine.

reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

9. De ce să ai mai multe cuvinte când poţi avea doar unul

Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft
Nu, nu am apăsat la întâmplare 74 de taste pentru a lungi cu un rând articolul. Dacă priveşti cu atenţie, de la stânga la dreapta, vei putea desluşi, Stück für Stück, înţelesul celui mai lung cuvânt în limba germană: “Asociatia pentru funcţionarii subordonaţi ai direcţiei sediului social al serviciilor electrice de vapoare de pe Dunăre“. Pe scurt, Kompositum. Deşi cuvintele compuse nu sunt o noutate, numărul mare de cuvinte ce se pot alătura şi lipsa unei delimitări între acestea prin cratimă sau spaţiu fac acest fenomen unul dintre cele mai temute, dar şi emblematice pentru limba germană. Aşadar, dacă te afli în Germania şi ţi propune şă joci Spânzurătoare, gândeşte-te de două ori înainte de a accepta.

8. Sintaxa limbii germane

În limba germană, structura unei propoziţii este clar definită. Una dintre regulile de bază
ale sintaxei este că într-o propoziţie afirmativă, verbul este întodeauna pe poziţia a doua. În cazul timpurilor gramaticale ce presupun 2 sau mai multe verbe, cel conjugat rămâne pe această propoziţie, celălalt trecând la finalul propoziţiei:

Ich werde Deutsch lernen.

Există de asemenea şi un criteriu pentru ordonarea complementelor: T-K-M-L, respectiv timp, cauză, mod şi loc. Cât despre substantivele în acuzativ şi dativ, acestea stau fie înaintea celor menţionate mai sus, când au articol hotărât, fie după, când articolul este nehotărât:

Ich werde am Morgen (T) schnell (M) Übungen lösen.

Ich werde die Übungen am Morgen schnell lösen.

7. Genurile substantivelor

Der, die sau das? Aceasta e întrebarea de care inevitabil se va ciocni o persoană care învaţă germana. Articolele date reflectă cele trei genuri din gramatica limbii germana:
masculin (der Hund), feminin (die Lampe) şi neutru (das Regal). Din fericire, există câteva reguli după care te poţi ghida. Spre exemplu, terminaţiile indică de multe ori genul substantivului. Dacă dai peste un cuvânt ce se termină în –ung(die Beziehung), -tät(die Universität) sau –e(die Karriere), există mari şanse să fie de gen feminin. Însă, cum tot timpul există excepţii de la regulă, este foarte important ca atunci când dai de un cuvânt nou să îl înveţi împreună cu articolul său.

auxiliare reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

6. Trecutul şi auxiliarele sale

Timpul perfect se formează în germană prin auxiliarele haben sau sein şi forma de Partizip II a verbului. Însă de ce depinde auxiliarul atribuit unui verb? În general, sein însoţeşte verbele de mişcare (fliegen, fahren, rennen etc.) sau schimbare a stării (aufwachen, sterben, schmelzen etc.) , iar haben restul verbelor. Câteva excepţii ar fi verbele bleiben sau sein, care primesc auxiliarul sein.

Sie ist ins Kino gegangen. (gehen=a merge)

Karin hat kein Buch von Kafka gelesen. (lesen=a citi)

O altă problemă ce poate apărea la Perfekt este lipsa unei distincţii clare faţă de Präterirum, avînd în vedere că, spre deosebire de limba română sau engleză, nu se poate stabili un raport de anterioritate exact între cele două. În general, Perfekt se foloseşte cu precădere în limbajul vorbit(1), iar Präteritum în cel scris, cu precădere în articole, romane sau cărţi de istorie(2). De asemenea, verbele modale(wollen, können etc.), haben şi sein sunt folosite de obicei la forma de Präteritum(1).

  1. Michael: Hast du Deadpool 2 gesehen?

Daniel: Ich wollte, aber ich hatte keine Zeit.

  1. Johann Wolfgang von Goethe war ein deutscher Dichter.

reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

5. Conjuncţiile subordonatoare în limba germană

Spre deosebire de cele coordonatoare, care leagă două propoziţii principale, acestea (als, bevor, damit, obwohl, wie etc.) necesită puţin mai multă atenţie. Atunci când folosim o conjuncţie subordonatoare în limba germană, verbul trece de pe al doilea loc, pe ultimul în propoziţia secundară:

Ich nahm meinen Regenschirm, weil es regnete.

reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători - prepozitii

4. Prepoziţiile duale

La fel ca în limba română, prepoziţiile implică un anumit caz. În limba germană, însă, există un număr de prepoziţii care cer fie acuzativ, fie dativ, în funcţie de context: an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen. În cazul în care, complementul precedat de prepoziţie răspunde la întrebarea Wohin? (încotro), respectiv este vorba de acţiune ce presupune mişcarea, se foloşeşte acuzativul. Dacă răspunde la întrebarea Wo? (unde), deci este sugerată o acţiune statică, va fi nevoie de dativ.

Akkusativ: Ich stellte den Regenschirm auf den Tisch.(stellen=a aşeza)

Dativ: Das Mädchen hat die ganzen Tag in dem Bett gelesen. (lesen=a citi)

3. Verbele cu particulă separabilă şi cu particulă inseparabilă

Exisă 2 categorii de verbe cu particulă: trennbare Verben, cu particulă separabilă şi untrennbare Verben, cu particulă inseparabilă. Asta înseamnă că, într-o propoziţie principală la timp prezent sau imperfect (Präteritum), particula separabilă trece la final, verbul conjugat rămânând pe poziţia sa obişnuită. Untrennbare Verben, în schimb, se conjugă împreună cu particula. Trennbare Verben pot fi recunoscute prin faptul că particulele au sens de sine stătător (zurück, an, bei, fest, weg, zusammen etc.) şi sunt accentuate în vorbire:

Ich gebe ihr das Buch zurück. (zurück=înapoi, geben=a da, deci zurückgeben=a returna)

Untrennbare Verben, în schimb, se conjugă împreună cu particula (be-, emp-, ent-, er-, ge-, miss-, ver-, zer-):

Sie hat seine Worte missverstanden.

reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

2. Cele trei clase de verbe

Se pot distinge trei clase de verbe în limba germană, în funcţie de terminaţia formelor de Präteritum, respectiv Partizip II. Verbele slabe formeză Prăteritum adăugând –te la rădăcina verbului, la Partizip II se termină în –t:

spielen-spielte-hat gespielt.

Verbele tari, pe de altă parte, îşi modifică rădăcina la forma de Prăteritum, iar a la Partizip II, terminaţia este –en:

trinken-trank-hat getrunken.

În cazul verbelor mixte, acestea îşi modifică de asemenea rădăcina, dar au şi cele două terminaţii comune verbelor slabe:

kennen-kannte-hat gekannt.

reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători

1. Terminaţiile adjectivale

Articol hotărât sau nehotărât? Ce caz? Ce gen? Acestea sunt cele trei întrebări de care trebuie să ţii cont în limba germană pentru a fi sigur că adjectivul are forma corectă:

Die Oma liest dem kleinen(1) Mädchen eine interessante(2) Geschichte vor.

  1. Articolul hotărât pentru genul neutru, caz dativ, cere terminaţia –en;
  2. Articolul nehotărât pentru genul feminin, caz acuzativ, cere terminaţia –e.

Reuşind să încrunte sprâncene atât în scris, dar mai ales în vorbit, aceast aspect al gramaticii limbii germane va necesita mereu perseverenţă şi minuţiozitate pentru a fi stăpânit în totalitate.

Mai ai și alți colegi care învață germană? Minunat!

Trimite-le și lor articolul cu top 10 reguli gramaticale ale limbii germane pentru începători. Urmărește și blogul nostru unde poți citi noutăți și informații relevante despre învățarea limbii germane. Dacă ești din Cluj și vrei să te înscrii la cursuri, verifică pagina de cursuri pentru a vedea când începe următorul curs la care te poți înscrie.

Dacă ți-a plăcut articolul, mai avem un articol interesant cu Top 20 de întrebări legate de gramatica limbii germane sau află mai multe despre cele 9 trucuri prin care poți învăța germană mai ușor

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Allgemein

Filme în germană

Filme în germană Chiar dacă cinematografia germană nu se poate lăuda cu explozia de diversitate promovată la Hollywood, cinefilul nu trebuie să ocolească producțiile

gramatica limbii germane - top 20 intrebari
Gramatica

Gramatica limbii germane – Top 20 întrebări

Cu toții am auzit povești despre gramatica limbii germane, povești care rareori au ceva pozitiv de zis. Dificultate crescută, o sumedenie de reguli, excepții, cuvinte

Cauți cursuri de germană pentru Adulți sau Copii?

Centrul Gutenberg oferă cursuri și ateliere, online, pentru adulți și copii. în limba germană: