Echipa Centrului Gutenberg

Învață limba germană alături de noi.

Cunoaste echipa Centrului Gutenberg

și învață limba germană alături de noi. Află aici povestea noastră.

Despre Centrul Gutenberg

Cum am început? Din mediul de voluntariat în antreprenoriat

Povestea centrului de limba germană Gutenberg se desprinde din activitatea Asociației Gutenberg, unde o echipă de studenți a decis să îmbunătățească problemele identificate în comunitatea vorbitorilor de limba germană luând inițiativa și implementând proiecte de tineret.

Din nevoia unui cadru non-formal în care tinerii își pot exersa cunoștințele de limbă, din nevoia de a avea un spațiu de comunicare mai puțin rigid, a luat naștere activitatea asociației. În portofoliul organizației se numără în prezent 92 de proiecte de tineret, școli de vară pe limba germană, tabere pentru elevi de diferite grupuri de vârstă (0-12), seminarii de dezvoltare personală pentru studenți, caravane în școlile care au limba germană ca limbă modernă sau maternă și numeroase materiale și publicații în limba germană.

Experiența în organizație ne-a consolidat nu doar experiența didactică, prin numeroasele seminarii și ateliere, ci și etica de muncă și viziunea asupra ce înseamnă educația ș cum ar trebui ea practicată. Ne-a dat curaj spre a ne implementa ideilor, de a avea o mentalitate orientată spre rezultate și deschidere spre greșeli și feedback, pentru că doar așa putem deveni mai buni și cei mai buni.

Astfel, în 2017 am pornit la drum pe calea antreprenoriatului, și am decis să construim un sistem și durabil de inițiative antreprenoriale în spațiul germanofon, pentru consolidarea comunității vorbitorilor de germană și pentru dezvoltarea unor perspective de viitor pentru tinerii vorbitori de limba germană.

Ce facem? Despre cursurile de germană ale Centrului Gutenberg

Inițiativa își propune să desfășoare cursuri de limba germană pentru începători, intermediari și avansați. Pentru a vă înscrie la un curs, vă recomandăm să accesați pagina de înscrieri la cursuri de limba germană.

Credem că la baza oricărui proces reușit de învățare se află o rețetă care îmbină metodele formale și convenționale, de predare frontală, cu cele non-formale, jocuri și simulări. Secretul este să avem cursantul în gândurile noastre, atunci când construim programa pentru orice program educațional. Orice participant într-o sală de curs aduce cu sine un istoric de învățare, aduce cunoștințe anterioare, aduce emoții și preferințe. De asemenea, mai trebuie să ținem cont că orice competență (de înțelegere a unui text scris, de vorbire, de înțelegere a unei comunicări verbale etc), nu poate fi izolată în procesul de predare și învățare, cursul trebuie să integreze și îmbine armonios toate nevoile și aspectele menționate.

Aici am scris un articol mai detaliat despre ce înseamnă un curs de germană la Centrul Gutenberg la noi.

De ce facem ceea ce facem? Valorile echipei Gutenberg

Ne dorim să creăm în jurul nostru mai mult decât o echipă de experți. Experiența din mediul ONG ne-a ajutat să înțelegem ce înseamnă o cultură organizațională sănătoasă, cu membri ai echipei care aderă la un set de valori și principii comune.

Astfel am definit 3 direcții, care sunt importante pentru noi:

  • Creșterea, care se traduce prin dorința de dezvoltare constantă, atât profesională, cât și personală. Performanța se atinge prin efort și disciplină, lucru valabil și în cazul nostru, al pedagogiei și al limbilor străine. De aceea punem accentul pe cursuri de formare, evenimente atât interne, cât și externe.

  • Grija unii de alții, care se manifestă nu doar prin gesturi de apreciere și atenție în cadrul echipei și față de oamenii din jurul nostru. Ne preocupă colegii și cursanții noștri, ne dorim să fim cu toții mai buni în ceea ce facem. În acțiuni  se traduce prin empatie și deschiderea către feedback (de a primi, de a oferi).
  • Munca, valoare care se transpune nu doar în disciplină și ore de curs, ci și în gândire critică, în încercarea constantă de a pune sub semnul întrebării status quo-ul, și de a gândi inovativ și creativ, mai ales în domeniul educațional, care necesită reforme majore.

Aceste principii stau la baza activității echipei noastre, nu doar ca afirmații, ci și transpuse în acțiuni.

Devino parte din echipa Gutenberg!

Dacă ceea ce am descris aici despre Centrul Gutenberg rezonează cu tine, dacă îți dorești să aduci o schimbare în jurul tău prin educație și limba germană este o pasiune pentru tine, haide să ne cunoaștem! Scrie-ne un mail pe info@invatagermana.ro, să vedem cum putem colabora!

Echipa centrului Gutenberg

Andreea breaz
Andreea breazCoordonator centru
Andreea este activă de peste 8 ani în Asociația Gutenberg, implicare care i-a permis, pe de o parte, să participe la multe oportunități de formare în Germania pe componenta de educație politică, management, leadership, scriere de proiecte, toate în limba germană, și care, pe de altă parte, a creat cadrul să le aplice practic în propriile seminarii și programe de formare. Andreea este coordonatoarea centrului, având în spate experiență în managementul de proiecte și dezvoltare de programe de formare, competențe care vin ca o mânușă pe nevoile Centrului de Limbă Gutenberg.
Adrian Baniță
Adrian BanițăTrainer
Adrian este fost olimpic național la Olimpiada de Limba Germană Modernă, absolvent de Studii Europene și Relații Internaționale în limba germană și, de asemenea, fost membru al Asociației Gutenberg, unde a coordonat activitatea Ziarului Gutenberg, o publicație distribuită în peste 5000 de exemplare tinerilor vorbitori de limba germană. Pasiunea sa pentru limba germană s-a concretizet ulterior activității sale extracurriculare, într-un parcurs profesional în mediul business ca trainer de limba germană în companii IT și în prezent s-a alăturat echipei centrului Gutenberg în calitate de formator și „ghid” al limbii germane.
Mark Adrian Török
Mark Adrian TörökPromovare
Mark este fondatorul Asociației Gutenberg – Organizația Studenților Vorbitori de Limba Germană, precum și a altor motoare ale societății civice și este activ de peste 10 ani în mediul ONG de tineret din România, susținând tinerii să își atingă potențialul maxim prin muncă, programe de formare și propriile proiecte sau echipe pe care aceștia au ocazia să le coordoneze. Cu o experiență vastă în marketing, branding și advertising, el se ocupă la centru de partea de promovare a activității și contribuie alături de Andreea la dezvoltarea acestuia.