Nu este un secret pentru nimeni că limba germană îți oferă o serie de oportunități unice. Noi îți prezentăm în acest articol câteva din multele motive să înveți germană. Aceste oportunități îți sunt oferite de puține limbi străine. Aici îți prezentăm 5 motive să înveți germană!

 1. Comunicare în limba germană:

  Limba germană este cea mai vorbită limbă maternă din Uniunea Europeană, însumând, conform Wikipedia, 185 de milioane de persoane. Germana ocupă locul 10 în lume, în topul celor mai vorbite limbi. În cazul în care vrei să vizitezi Germania, Austria, Elveția sau ajungi prin anumite părți ale Belgiei, Olandei, prin Danemarca, Franța (Alsacia, Lorena), Italia (Tirolul de Sud), Lichtenstein, Luxemburg, fosta colonie din Namibia, Polonia (Silezia), România sau chiar Rusia, limba germană îți poate veni în ajutor să poți comunica, să te descurci, să interacționezi cu localnicii. Acesta este primul din cele 5 motive să înveți germană.

 2. Business cu mediul german din spațiul germanofon, dar și din România:

  Germania, în mediul economic, reprezintă puterea principală a Uniunii Europene. Pentru că e cea mai vorbită limbă din UE, în cazul în care ești activ în mediul business, ai acces la cea mai mare și dezvoltată piață de desfacere din Europa. De asemenea, mediul economic german este foarte bine organizat în cluburi economice regionale, cum ar fi cel din Cluj, dar și o cameră de comerț româno-germană la nivel național. Germania este, de asemenea, un centru important, dacă nu cel mai important, pentru inițiative de tip start-up. Orașul Berlin este punctul de atracție principal în acest mediu.

 3. Angajabilitate în limba germană în România (exemplu proiectul MeinJob.ro):

  În cazul în care nu ești pregătit să te apuci de business sau îți cauți un loc de muncă, prin limba gemană ai acces la cele mai mari firme din lume. Unele dintre ele sunt prezente și în România, prin filialele deschise aici. Pe unele le găsești și pe singura platforma de joburi pentru vorbitori de limba germană din România. Este vorba de platforma MeinJob.ro, un site unde îți poți valorifica abilitățile și competențele lingvistice. Dacă ai, însă, planuri mărețe, de a părăsi țara și de a începe o carieră afară, sunt nenumărate oportunități în spațiul germanofon, pentru care îți recomandăm xing.com

 4. Acces la o altă cultură, la un alt mod de gândire și la un alt sistem educațional

  Nu vrem să aruncăm clișeele cu ”germana, limba marilor idei”, dar trebuie să avem în vedere faptul că Germania are 107 laureati Nobel și trebuie să recunoaștem contribuțiile filosofilor germani la cultura globală. Ce ne interesează pe noi și credem că reprezintă un avantaj real pentru minusurile din sistemul românesc este educația politică și civică. Acestea joacă un rol central în cultura și sistemul educațional german, iar în cel românesc nu este de găsit. Tot la cultură am mai adăuga și Reinheitsgebot-ul, după care se face berea germană de la 1516. Berea bună merge desigur cu un Weißwurst adevărat.

 5. Cărți, filme și muzică în limba germană: 

  Componenta artistică reprezintă, pe de o parte, unelte de exersare și expunere către limba germană, pe de altă parte o incursiune în cultură și oferirea unei alte perspective asupra lumii. Aici am aminti filmele ”Der Untergang”, ”Goodbye Lenin” sau ”Das Leben der anderen”. Pe de altă parte sunt și filme mai voiase precum ”Kokowääh” sau ”Soul Kitchen”. Avem și la muzică un set de recomandări prin care se poate exersa limba germană și anume Marteria (în special piesa Welt der Wunder – Minunile Lumii) sau formația KraftKlub, care cântă un Indie-Rock, Garage angrenant și interesant, piese pe care le găsiți pe canalul lor de Youtube. Nu în ultimul rând am aminti de Rammstein. Pentru a înțelege piese precum ”Feuer frei” sau ”Du Hast” e importantă limba germană. Unii din colegi spun despre Rammstein că e ”cel mai bun profesor de germană” din 1995 până în prezent.

  Acesta este ultimul din cele 5 motive să înveți germană.

În cazul în care te-au convins cele 5 motive să înveți germană, află cum să accesezi cele discutate mai sus?

Învățând și exersând limba germană.

România are totuși o poziție foarte bună în relație cu limba germană. Sunt multe unități de învățământ la care se predă limba germană în țară, fie ea ca limbă străină sau fiind chiar limba de predare. În aproape toate județele este cel puțin o școală în care se poate învăța limba germană.

În total în România sunt 100+ școli în care se învață germana, fie ca limbă maternă, fie ca limbă străină. Învățatul fără exercițiu nu prea funcționează, ”iese la prima spălare”, așadar ce recomandăm celor tineri este să se înscrie în Asociația Gutenberg.

Desigur, această listă nu este una exhaustivă și cu siguranță se mai pot adăuga informații. Pentru noi acestea ar fi beneficiile învățării limbii germane. Dacă aveți și alte idei, vă invităm să ne completați lista comentând la acest articol.

Și dacă v-am convins cu beneficiile prezentate, germana se poate învăța la Centrul de limba germană Gutenberg. Beneficiul pe care îl oferim noi, este că avem o abordare interactivă, non-formală și proaspătă. Dacă cele de mai sus îți sună interesant și vrei să te apuci de limba germană, verifică ce cursuri urmează să înceapă pe pagina de cursuri. Scrie-ne, întreabă-ne, înscrie-te, te așteptăm cu drag.

Îți mai recomandăm și articolul nostru despre cum să îți folosești timpul eficient pentru a învăța limba germană