9 trucuri pentru a învăța limba germană

Distribuie această postare

Îți prezentăm 9 trucuri pentru a învăța limba germană.Acestea funcționează doar dacă le pui în practică.

În timp ce limba germană joacă poate cel mai important rol în Uniunea Europeană, având țări ca Germania, Austria și o parte din Elveția unde aceasta e limba maternă, economia și cultura acestor țări este de departe crucială în istoria lumii.

Avem câteva sfaturi (de care dacă te ții) ai putea să evoluezi super repede pe acest drum de a învăța limba germană.

Citește până în capăt să vezi și trucul nr. 10, bonusul de la final.

Așadar, să începem.

1. Mai puțină gramatică, mai mult vocabular

9 trucuri pentru a învăța limba germană
9 trucuri pentru a învăța limba germană

Scopul comunicării este transmiterea mesajului. Indiferent de numărul de greșeli, dacă interlocutorul nostru a înțeles ce dorim să împărtășim, ne-am atins obiectivul. De aceea e foarte important, să te concentrezi pe acumularea de vocabular. Concentrează-te pe învățarea de noi cuvinte, pe termeni cât mai diverși.

Poți folosi flashcard-uri (bilețele speciale, pe care sunt scrise cuvinte), grupate pe tematici, pentru a face memorarea mai ușoară.

2. Fă procesul de invatarea limbii germane să fie distractiv!

Fa procesul de invatare a limbii germane sa fie distractiv

E ușor să te demotivezi, poate chiar și înainte de a începe, când ai în minte un proces de învățare greoi, cu mult tocit, exerciții repetitive și poate și imaginea unui profesor care nu ți-a plăcut în timpul școlii. Găsește metode care să te ajute în procesul de învățare, să te mențină în priză! Caută-ți un study buddy (fie această persoană și online), o persoană care să învețe cot la cot cu tine, mergi la evenimente pe limba germană, folosește aplicații pe telefon pentru învățarea limbii germane, ascultă muzică sau podcast-uri în limba germană, folosește resursele societății și tehnologia pe care o ai la dispoziție, pentru a schimba cursul clasic al procesului de învățare și a-i aduce îmbunătățiri.

3. Vorbește încontinuu limba germană

Vorbeste cat de des poti

Chiar dacă vocabularul tău se rezumă la un număr de cuvinte egal cu numărul zilelor dintr-o lună, nu rata nicio ocazie să le folosești! Obișnuiește-te să te exprimi în limba germană încă de la început, cu cât de puțin știi, pentru a nu avea tracul vorbirii atât de des întâlnit la orice vorbitor de limbă străină, căruia îi lipsește exercițiul.

4. Fii curajos și fă greșeli

Fii curajos, fa greseli, e ok.

Teama de a nu exprima ceva greșit nu te va aduce mai aproape de vorbitul fluent. Nimeni nu s-a născut perfect și mai ales în cazul comunicării, fie ea verbală sau scrisă. Inclusiv vorbitorii nativi de limba germană mai fac greșeli, așa cum fac și cei de limba română. Greșelile de exprimare sunt rareori judecate atât de aspru pe cât îți imaginezi. Reține că scopul comunicării este de a transmite mesajul și că în cele din urmă vei reuși să îți împărtășești gândurile.Trebuie să-ți învingi teama de exprimare, să fii curajos și să faci greșeli!

5. Folosește timpul mort

9 trucuri pentru a învăța limba germană 1

Suntem mereu ocupați. Mereu cu insuficient timp la dispoziție, dar cumva, în decursul unei zile, găsim nenumărate momente de așteptare. De exemplu stăm după autobuz, avem momente de deplasare în care ești tu cu gândurile tale. Fetele petrec destul de mult timp în fața oglinzii. Toți acești “timpi morți” pot fi exploatați pentru a învăța ceva util, pentru a ne expune limbii germane prin a asculta cărți audio în limba germană sau ultimele podcast-uri apărute.

În articolul nostru “9 idei cum să înveți limba germană în timpii morți” poți citi mai multe despre timpii morți și ce poți face în situațiile respective.

6. Povestește-le prietenilor

Povesteste-le prietenilor despre ce ai invatat

Este ușor să renunți pe parcurs, când nu există urmări, când singurul care ține evidența evoluției tale ești tu. Povestește-le prietenilor că te-ai apucat de limba germană, spune-le cum merge și te vor întreba și ei. Expune-te și asumă-ți într-un context social, public învățarea limbii germane. Să știe lumea ce faci. 🙂 Că atunci când lenea va dori să învingă, să te gândești de două ori dacă într-adevăr vrei să amâni sau să renunți. Propune-ți totuși să asculți mai des de vocea rațiunii. Da, cea care îți zice să faci ceea ce trebuie și să te ții de treabă.

7. Învață prin asocieri

9 trucuri pentru a învăța limba germană 2

Limba germană, la fel ca limba engleză, este de origine germanică. La fel ca în cazul limbilor romanice, există multe cuvinte similare, termeni care fie se scriu similar sau se pronunță similar. Făcând mereu o paralelă cu limba engleză, poți găsi asemănări și analogii care te pot ajuta să reții mai ușor. Urmând cursul istoriei și învecinările geografice, mai găsim influențe culturale, cuvinte împrumutate din alte limbi, legături care te pot ajuta la a identifica sensul, a înțelege, a reține. Avem un articol în care discutăm mai mult despre asocieri aici.

8. Fă un plan de învățare

Fa-ti un plan de invatare

Cum zicea Lewis Caroll, dacă nu știi unde mergi, orice direcție e bună. Și pentru învățarea unei limbi străine ai nevoie de o destinație și de un plan de călătorie până acolo. În cazul limbilor străine, fiecare nivel de limbă a fost definit în materie de capacitate de exprimare scrisă și orală. Setează-ți milestones, google te poate ajuta în acest sens. Acestea te pot ajuta să îți stabilești niște obiective pentru cât vrei să înveți și în cât timp. De asemenea, ai nevoie și de un plan de bătaie pe termen scurt. Adică acțiuni repetitive, de genul: 3 cuvinte pe zi, minim 10 pagini citite pe săptămână, minim un audiobook pe lună, pentru a te menține pe drumul cel bun.

9. Aplică orice noutate învățată

Aplica ce ai invatat

Nu ajunge să înveți reguli gramaticale, expresii sau termeni noi. Orice cunoștință nou acumulată se fixează mai bine în memorie, dacă încerci imediat să o folosești într-un context creat de tine. Formulează propoziții cu expresiile noi. Aplică regulile gramaticale în fraze din ce în ce mai complexe, pentru a exersa și practic teoria proaspătă.

BONUS. Trucul numarul 10 pentru invatarea limbii germane

10. Fă o disciplină din invatarea limbii germane

Transformă învățatul într-o disciplină.
Nu te rezuma la unitățile alocate conștient pentru invatarea limbii germane. Caută să te expui prin toate mijloacele la limba germană. Îți poți seta meniul conturilor din rețelele sociale (Facebook, LinkedIn, Instagram etc) pe limba germană. Schimba meniul browser-ului sau mail-ului în limba germană sau chiar pune telefonul pe germană. Va fi ciudat la început, dar sigur e util. Prin expunerea constantă la input informațional vei fi cu fiecare secundă mai aproape de nivelul de expert în limba germană 🙂

Dacă vrei să te apuci de cursuri sau ore de limba germană, te invităm să verifici pagina de cursuri pentru a vedea când începe următorul curs în Cluj-Napoca.

Allgemein

Filme în germană

Filme în germană Chiar dacă cinematografia germană nu se poate lăuda cu explozia de diversitate promovată la Hollywood, cinefilul nu trebuie să ocolească producțiile

gramatica limbii germane - top 20 intrebari
Gramatica

Gramatica limbii germane – Top 20 întrebări

Cu toții am auzit povești despre gramatica limbii germane, povești care rareori au ceva pozitiv de zis. Dificultate crescută, o sumedenie de reguli, excepții, cuvinte

Cauți cursuri de germană pentru Adulți sau Copii?

Centrul Gutenberg oferă cursuri și ateliere, online, pentru adulți și copii. în limba germană: