Cum să reții mai ușor când înveți germana

Invata limba germana rapid

Distribuie această postare

Cum să reții mai ușor când înveți limba germană? Ce trebuie să faci pentru a învăța rapid germană? Cum să reții cele învățate în limba germană cât mai repede și mai eficient? Citește articolul despre tehnicile de a învața rapid germană!

Ce presupune învățarea unei limbi străine?

Învățarea unei limbi străine îți deschide ușile spre o nouă civilizație și poți fi convins că efortul nu este în zadar. Mai ales în contextul globalizării. Germana este limba cunoscută și vorbită în peste 10 țări. În ciuda acestui fapt, mulți o consideră o limbă destul de dificilă și greu de stăpânit. Nu-i asa?

Înainte de a începe să înșirăm ce trucuri poți aplica pentru a reține mai ușor informațiile nou învățate în limba germană. Trebuie să menționăm că învățarea unei limbi străine va fi mereu un proces îndelungat. Acesta necesită foarte mult exercițiu. Dar așa cum unii au reușit, reușim și noi!

Mai jos am încercat să strângem pentru tine o serie de trucuri care te pot ajuta să reții mai ușor, în încecarea de a învăța rapid germană. Am pregătit și sfaturi pe care le poți aplica pentru a te asigura că informațiile nou învățate nu vor fi uitate prea ușor. Pentru cei care sunt în Cluj-Napoca vă recomandăm și un curs de limba germană, la noi la Centrul Gutenberg.

învața rapid germană

Aplică mnemotehnica!

Când încercăm să reținem informații noi, cel mai bun sfat pentru învățarea diferitelor reguli ale limbii germane este aplicarea mnemotehnicii.

Mnemotehnica este un termen pe care nu mulți îl cunosc deși folosim zilnic tehnicile acestei discipline. Aşa că începem prin a cita definiţia din DEX: “Mnemotehnica = Ansamblu de procedee care înlesnesc memorarea cunoştinţelor pe baza unor asociaţii dirijate”!

Vorbim despre un ansamblu de tehnici care înlesnesc memorarea datelor, folosindu-se de lanțuri de asociații mentale, conversiuni, rime, asonanțe etc. De regulă se ajunge la mnemotehnică pentru a da senzația de “sens” când avem de memorat materiale complexe. De exemplu. într-un număr de telefon se încearcă descoperirea unei reguli de construcție a lui sau a unui raport cu alte cifre semnificative pentru subiect.

Exemple celebre de acronime folosite de mnemmotehnică sunt:

* SMART – Specific, Măsurabil, Achievable, Realist, Timely (despre formularea obiectivelor)
* AIDA (Atenţie, Interes, Decizie, Acţiune – o binecunoscută tehnică în vânzări)
* ROGVAIV – Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet (ordinea culorilor în spectrul vizual).

În limba germană, putem aplica această tehnică pentru a reține, de exemplu, ordinea complementelor în propoziție. Dacă regula ne spune că pentru o exprimare corectă, trebuie să înșirăm complementul de timp (temporales Objekt), de cauză (kausales Objekt), modal (modales Objekt) și la urmă cel local (lokales Objekt), putem rețtine structura TeKaMoLo.

Astfel de abrevieri se pot crea pentru orice regulă sau structură îți cauzează dificultăți de reținere pentru a învața rapid germană.

Invata germana rapid, cautand conexiuni

Caută conexiuni cu informații pe care le știi deja

Limba germană este o limbă germanică, deci are un trunchi comun destul de vast cu alte limbi care se trag din același “strămoș”, printre care și engleza. Putem găsi multe conexiuni, cuvinte foarte similare sau chiar identice (cel puțin în scris) cu termeni din limba engleză. De asemenea, pe parcursul istoriei, limba germană a fost influențată, ca orice altă limbă sau cultură, de evenimentele istorice, de țările învecinate etc. Mai poți, găsi, așadar, legături cu limba franceză

De fiecare dată când întâlnești cuvinte necunoscute poți încerca, așadar, să vezi dacă nu seamănă cu vreun termen din limba engleză sau poate franceză.

Creează asocieri cu subiecte de interes pentru a învața rapid germană

Ne este mereu mai ușor să reținem informații care sunt conectate de subiecte sau teme de interes pentru noi. Astfel intervin niște legături emoționale când ne gândim la lucruri care ne fac plăcere. Încearcă să creezi legături între informațiile nou învățate. Indiferent dacă ele sunt elemente de vocabular al limbii germane sau reguli gramaticale cu hobby-urile tale. Caută termenii și vocabularul din domeniile tale de interes (politică, sport, natură etc). Îți va fi mai ușor să reții o serie nouă de cuvinte atunci când ai în minte și imaginea echipei preferate de fotbal, terenul, poziția jucătorilor în echipă etc.

Invata germana rapid, prin a fi atent ce inveti

Învața rapid germană, concentrează-te pe un singur subiect și fii atent activ!

Cu toții ne dorim să facem cât mai multe lucruri deodată, într-un timp cât mai scurt, dar multi-tasking-ul, când vine vorba de a învăța eficient limba germană, din păcate, nu ajută. Concentrarea se poate pierde foarte ușor, mai ales atunci când ești bombardat cu informații din diferite surse sau șirul gândurilor tale sale de la un subiect la altul. Atunci când vrei să reții o serie nouă de informații, concentrează-te doar pe lucrurile pe care dorești să le înveți. Încearcă să îndepărtezi obiectele care ți-ar putea distrage atenția și vei observa că te vei putea concentra mai bine. Atunci când îți concentrezi toată atenția asupra unei informații, este imposibil să nu o poți reține. Oferă concentrare fiecărui element pe rând, pentru ca rezultatul să fie unul calitativ.

Fii sigur ca ai inteles daca vrei sa inveti limba germana rapid

Nu trece mai departe, dacă nu ai înțeles ceva

Este foarte important să înțelegi ceea ce înveți și să nu treci mai departe dacă ceva nu îți este clar. Reținerea presupune și înțelegere, deci rămâi pe același subiect până te lămurești. Nu trece mai departe până când nu ești sigur că stăpânești informațiile pe care încerci să le asimilezi. Caută informații suplimentare sau întreabă alte persoane care te pot ajuta. Faptul că ai căutat și te-ai străduit să înțelegi o informație te va ajuta să reții mult mai ușor informația.

Pentru traducerea cuvintelor necunoscute în limba germană, recomandăm dict.cc, un dicționar online. Desigur, pentru extinderea vocabularului, recomandăm și duden.de, dicționar online german-german, care nu oferă traducerea în limba română, ci explicații ale cuvântului căutat în limba germană.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”single|dotted” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”#859e4a” top_margin=”” bottom_margin=”30px” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Pe lângă aceste sfaturi pentru a reține cât mai ușor informații din prima, mai ales când vine vorba de învățarea limbii germane, mai poți aplica o serie de sugestii din partea echipei Gutenberg pentru a fixa informațiile deja reținute pe termen cât mai lung.

Exerseaza limba germana

La baza întregului proces de memorare este repetiția. Nu degeaba se zice că „Repetiția este mama învățăturii” sau, varianta germană, ”Übung macht den Meister”.

Memoria umană funcționează în 2 etape: prima dată “stocăm” informațiile în memoria de scurtă durată. Este acea etapă a memorării care ne permite să reproducem un cod pin imediat după ce l-am auzit prima oară. Cu cât acea informație este folosită mai des, cu atât ea se fixează în memoria de lungă durată. Dacă lăsăm o perioadă mai lungă de timp să treacă, fără a mai utiliza informația respectivă, parcă ne amintim vag sau nu mai suntem așa siguri “cum era”. Informațiile ajunse în memoria de lungă durată nu rămân nici ele pentru totdeauna acolo, gata de a fi accesate oricând avem nevoie de ele. Este nevoie de aplicarea sau folosirea lor constantă, pentru a ne asigura că nu uităm acele informații învățate.

Repetă informațiile nou învățate în germană folosind flash-carduri

Știm cu toții că orice cuvânt nou învățat în limba germană sau regulă gramaticală a limbii germane trebuie repetat/-ă. Trebuie să facem asta pentru a fixa informația pe termen lung, însă nu avem mereu timpul necesar pentru a parcurge aceleași informații zilnic. Echipa Gutenberg îți vine în ajutor cu un prim sfat: poți folosi flashcard-uri (bilețele speciale, pe care sunt scrise cuvinte). Acestea pot fi grupate pe tematici, pentru a face memorarea mai ușoară. Carduri, de regulă foi ușor cartonate de dimensiune A6, se completează cu acele cuvinte noi pe care vrei să te asiguri că le ții minte și le poți lua peste tot cu tine și parcurge când ai momente libere pe parcursul unei zile (în autobuz, în pauza de masă etc).

Dacă vrei mai multe sfaturi despre cum poți exploata timpii morți la maxim în procesul de învățare a limbii germane , aici poți citi articolul nostru despre momentele pe care le trecem cu vederea. Noi recomandăm acest ”hack” pentru a ne optimiza timpul în care învățăm limba germană.

Invata germana rapid, exerseaza

Folosește limba germană în cercul de prieteni și împărtășește ce ai învățat

Un lucru avantajos ar fi un grup de prieteni care au aceleași interese pentru limba germană. Cu aceștia ai putea dezbate diferite teme în limba respectivă. Dacă în rândul prietenilor nu ai persoane care vorbesc limba germană sau învață această limbă străină, ai putea explica în limba română prietenilor ce anume ai învățat nou. Poți apela, de asemenea, la un study buddy. O persoană cu un nivel avansat de limba germană sau poate chiar un nativ, care își va dedica timp pentru a comunica în limba germană cu tine. Desigur în contexte informale, online, offline, în funcție de disponibilitatea amândurora.

În acest mod, folosind limba germană în cercul de prieteni, și procesul de învățare va fi unul plăcut, distractiv și interactiv, lucruri care vin ca un adaos la învățarea clasică, individuală, și tu vei putea repeta lucrurile nou învățate în germană într-un mod degajat.

Aplică ce ai învățat

Un lucru foarte eficient este aplicarea imediată a lucrurilor învățate. Încearcă să formulezi propriile propoziții în care să folosești acele cuvinte noi din limba germană învățate azi. Notează-ți propriile exemple de fraze, în care să aplici acea regulă nouă gramaticală. Este important ca propozițiile să fie făcute de tine, căci probabilitatea ca tu să reții acea propoziție este mai mare.

Caută câteva exerciții, care să ilustreze acel capitol pe care tocmai l-ai parcurs.

Șansele ca tu să reții pe o perioadă mai lungă acele aspecte noi legate de limba germană cresc atunci când aplici imediat prin exerciții orice regulă nouă sau cuvânt nou învățat.

Invata limba germana, explicand si altora

Explică și altora cum pot învața rapid germană

Cel mai bun mod de a măsura cât ai reținut și a verifica ce ai înțeles, este să explici tu la rândul tău. Pune-te în ipostaza “pedagogului”. În momentele în care ești nevoit să structurezi informațiile nou învățate după un fir roșu. În momentul în care ești nevoit să reproduci în cuvinte proprii esența celor învățate. Doar atunci ești cu adevărat stăpân pe acele informații și poți fi sigur că “acum știi”. De asemenea, explicând unei alte persoane, pot apărea întrebări sau aspecte la care tu nu te-ai gândit. Astfel intervine provocarea de a găsi explicații la neclarități.

Acesta a fost articolul nostru cu sfaturi despre cum să reții mai ușor când înveți limba germană. Mai multe resurse și articole interesante poți găsi și la categoria Noutăți a Centrului de limba germană Gutenberg.

Recomandări de cursuri de limba germană

Dacă sunteți din Cluj-Napoca și doriți să începeți un curs de limba germană, vă așteptăm cu drag la noi. Mai multe detalii legate de cursul de germană găsiți aici sau aici. Dacă sunteți în căutarea unui curs online de limba germană, vă recomandăm această pagină pe care găsiți un Curs de limba germană online cu profesor sau chiar un curs conversațional cu nativi din Germania.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Allgemein

Filme în germană

Filme în germană Chiar dacă cinematografia germană nu se poate lăuda cu explozia de diversitate promovată la Hollywood, cinefilul nu trebuie să ocolească producțiile

gramatica limbii germane - top 20 intrebari
Gramatica

Gramatica limbii germane – Top 20 întrebări

Cu toții am auzit povești despre gramatica limbii germane, povești care rareori au ceva pozitiv de zis. Dificultate crescută, o sumedenie de reguli, excepții, cuvinte

Cauți cursuri de germană pentru Adulți sau Copii?

Centrul Gutenberg oferă cursuri și ateliere, online, pentru adulți și copii. în limba germană: