9 idei cum sa inveti germana in timpii morti

Parcă ți-ai dorit dintotdeauna să înveți germana? sau poate că limba germană este un avantaj imens pe piața muncii și ți-ar prinde bine? și poate că ai învățat tu ceva prin grădiniță, dar nu mai știi foarte multe? Ar fi frumos, da.. dar parcă acum nu e un moment potrivit. Sau poate cursurile sunt toate foarte scumpe. Află acum 9 trucuri pentru învățarea limbii germane.

Ne blocăm mereu de scuza “nu am timp”, deși recunoaștem avantajele cunoașterii unei limbi străine.

Realitatea este, însă, că pentru a învăța o limbă străină, fie ea germana, nu e absolut necesar să stai să tocești trei sau mai multe ore pe zi (chiar dacă varianta aceasta e de foarte mare ajutor). În viața de zi cu zi întâlnim des așa numiții “timpi morți”, perioade de timp în care oricum nu ai nimic de făcut și ai putea să îi utilizezi pentru învățarea limbii germane. Dacă ai putea folosi situațiile de zi cu zi pentru a învăța limba germană, n-ai mai petrece niciun minut cu învățatul în formatul cu care ne-am obișnuit. Avantajul este că mereu există situații de genul în rutina zilnică, lucru care face posibilă învățarea germanei cu puțină investiție de timp. Dezavantajul este, normal, că atunci nu va mai fi valabilă scuza “nu am timp”.

9 situații din viața de zi cu zi pe care le poți exploata pentru învățarea limbii germane

Aici găsești o listă cu ”timpi morți”. Dacă ești curios și de alte trucuri pentru învățarea limbii germane mai ușor, aici poți citi articolul nostru despre ce poți face pentru a învăța mai ușor.


Exploatează aceste oportunități de exploatare a timpilor morți pentru a ajunge cu un pas mai aproape de cunoașterea limbii germane:

1. Folosește timpul petrecut în autobuz!

Autobuz, tramvai, metro – mijloacele de transport în comun sunt adecvate pentru învățatul din cărți, învățatul vocabularului sau ascultatul unor Podcasts. Crezi că doar stând la masă se poate învăța? Majoritatea acțiunilor pe care le faci la birou pot fi realizate și în mijloacele de transport în comun (sigur, scrisul e o chestiune mai complicată, dar este și acesta un scenariu posibil).

2. Folosește timpul petrecut la volan!

În timpul condusului este mereu posibil să asculți ceva în fundal. De ce să nu asculți atunci o carte audio în limba germană? Pentru deplasările către și de la locul de muncă sau chiar pentru călătorii de o durată mai lungă este foarte posibil. La fel de valabilă este abordarea și în cazul deplasărilor pe jos, oriunde mergi, fie și numai de la parcare în birou poți asculta limba străină pe care dorești să o înveți sau să memorezi termeni pentru vocabular, cu ajutorul unor flashcards (bilete speciale cu termeni sau cuvinte). Dar atenție! să nu te ciocnești de obiecte străine!

3. Folosește timpul pentru activități casnice!

În cazul activităților casnice: spălatul vaselor, datul cu aspiratorul sau curățenie este posibilă audiția. Nu te oprește nimic să pornești un audiobook sau un Podcast și să te înconjori de limba străină vorbită de nativi, în timp ce îți organizezi lucrurile sau ștergi praful.

4. Folosește timpul de așteptare!

Timpul petrecut așteptând o persoană sau autobuzul / metroul / tramvaiul / barca este o resursă. Orice moment de așteptare poate fi exploatat pentru a citi sau asculta podcasts.

5. Folosește timpul petrecut la cumpărături!

La cumpărăturile săptămânale de alimente sau orice sesiune de shopping. Când faci activități la care nu trebuie să depui efort intelectual, poți porni un podcast sau o carte audio.

6. Folosește timpul din pauze!

În momentele de liniște sau pauzele de destresare de la locul de muncă, în loc de scroll pe Facebook, poți repeta vocabularul, folosi o aplicație de învățarea germanei sau citi o carte în limba germană.

7. Folosește timpul de sport!

Chiar și când faci sport există posibilitatea de a folosi timpul să înveți ceva nou. Utilizează timpul petrecut la jogging sau sală pentru a asculta podcasts sau audiobooks. Între timp au apărut MP3 players chiar și pentru înot.

8. Folosește timpul de masă!

Pauzele de masă sunt ocazii propice pentru a citi, vizualiza clipuri video sau asculta materiale audio, pentru aprofundarea cunoștințelor și pentru exersarea limbii germane. Aici poți profita și de logistică, având o masă la dispoziție, care permite scrisul mai ușor. Grijă, însă, la a nu aduce fiecare masă prezentă pe materialele didactice!

9. Folosește timpul de pregătiri!

Următorul nivel în materie de disciplină ar fi să asculți materiale audio în limba străină pe care vrei să o înveți când te speli pe dinți. Această acțiune este pentru cei care pun tot accentul pe eficiență și nu doresc să risipească nicio secundă. Încă un sfat aici, în special pentru fete: timpul petrecut în fața oglinzii, când te pregătești să ieși din casă, la machiat sau aranjatul părului este timp prețios care se poate folosi pentru a asculta în paralel cel mai recent podcast sau chiar știrile în limba germană.

Concluzia este că e important să ai tot timpul acces la materialele de învățat. Să ai la tine ultimele podcasts și audiobooks descărcate pe telefon, flashcard-uri în geantă, video-uri utile pe laptop, pentru a putea într-adevăr să exploatezi fiecare moment.

Pare greu, pare nerealist, sfatul nostru este să lași grijile și presupunerile deoparte și să încerci!

Ai și alte sugestii de ocazii care s-ar mai putea folosi? Ne-am bucura să auzim propuneri în comentarii!

2019-01-21T14:20:13+03:00

Leave A Comment