În acest articol îți prezentăm câteva obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane. Ne dorim ca acest proces să fie unul ușor și plăcut pentru tine!

În cele ce urmează vă prezentăm 8 obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane.

Cu toții știm momentul acela când ne dorim să învățam ceva nou, însă nu ne prea iese din diverse motive precum: faptul că ni se pare prea greu, durează prea mult, ne gândim că și așa nu o să știm niciodată destul și ajungem să ne dăm bătuți până la urmă.

Asta se întâmplă indiferent dacă învățam pentru bac, facultate sau dacă doar exersăm o limbă străină. Ei bine, situația nu e atât de rea pe cât pare, deoarece aceste tabieturi se pot înlocui ușor cu niște obiceiuri sănătoase care combină utilul cu plăcutul.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

1. Găsește-ți motivația și ia decizia să te apuci de limba germană

Primul pas pentru a învață o limbă străină pornește de la simplă întrebare “De ce?”.Găsirea unui motiv este unul dintre cele mai importante aspect,doarece,împreună cu acesta,vin dedicația și oragnizarea. Odată ce ești motivat să înveți o limbă (pentru că îți place cultură, țara sau pur și simplu vrei să îți impresionei prietenii) trebuie să te dedici acestui scop.

Trebuie să îți organizezi timpul astefel încât să înveți eficient.

Îți poți aloca din timpul tău liber x ore pe zi, y zile pe săptămâna pe care să le respecți. Astfel îți creezi un orar și o rutină, care, dacă sunt respectate, duc la rezultate favorabile.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

2. Exersează cu ține însuți

Unul dintre cele mai grele lucruri legate de învățarea unei limbi străine este vorbitul. Majoritatea exersează partea de citit, scris sau audiție, deoarece sunt mai accesibile și nu ai nevoie de un partener pentru asta. O limbă însă este folosită cel mai mult în vorbire. Dacă nu dispui de un partener care învață aceeași limbă și cu care să poți exersa, nu e nicio problemă!

Poți căuta videoclipuri pe youtube cu expresii des utilizate și poți repeat după respective persoană, poți folosi diverse aplicații care eu exerciții și pe partea de vorbit (cum ar fi Duolingo) sau poți,pur și simplu, să spui cu voce tare cee ace înveți sau să faci o conversație imaginară în care tu ești și transmițătorul și receptorul.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

3. Învață lucruri relevante

În multe situații, este mult mai tentat să învățam termeni legați de lucruri care ne plac. În alte situații termeni dificili pentru a ne impresiona prietenii. Acesta nu este tocmai un obicei bun.

Majoritatea converastiilor sunt destul de simpliste. Nu ne vor ajuta temeni din psihologie sau mecanică să întrebăm unde e putem găsi gara. Termenii de specialitate se învață treptat, pe parcursul evoluției noastre de la un nivel la altul. Înainte de asta trebuie să stăpânim terminologia și expresiile legate de teme commune precum vremea,mijloace de transport,hobby-uri etc. Un mare ajutor, în acest caz, poate fi un ghid de conversație. Acesta conține replici și termini specifici pentru situații de zi cu zi.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

4. Învață jucându-te

O metodă amuzantă, interesantă și utilă în același timp, care poate fi privită că un joc, reprezintă bilețele sau post-it-urile. Când te afli într-o încăpere, privește lucrurile din jurul tău și gândește-te dacă le știi denumirea în limbă pe care o studiezi. Dacă nu, poți lipi un bilețel pe acestea cu denumirea (și eventual articolul). Astfel,de fiecare când le vezi, vei ști cum se numesc. E o metodă foarte simplă pentru a-ți îmbogăți vocabularul!

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

5. Ieși din zona de comfort!

Dacă ai posibilitatea să întâlnești un nativ sau o persoană care știe foarte bine limbă pe care o studiezi,nu ezită!Foarte mulți oameni se tem de greșelile gramaticale pe care le-ar putea comite. O altă parte se tem de bâlbâială sau de faptul că celalat va râde ei sau îi va consideră incompetenți. Ei bine, nu este cazul! Este extrem de flatant pentru un străin să vadă că te chinui să îi înveți limbă și să legi o conversație,și te poate ajută să înțelegi anumite aspect despre limbă,care,poate n-ar fi atât de accesibile în mod normal.

Pentru studenți mai există o posibilitate de exersare a limbii germane. Este vorba de Asociația Gutenberg. Mai multe detalii găsiți aici, în limba germană.

Pentru copii, componenta de exersare o punem chiar noi prin taberele Centrului de limba germana Gutenberg. Mai multe informații despre tabere pentru copii în limba germană în Cluj-Napoca găsiți aici

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

6. Folosește canale Audio-Video (Audiobooks, Podcasts, Youtube, Filme, Seriale în germană)

Printre alte obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane se numără și utilizarea canalelor audio-video. Chiar dacă mulți o neglijează, deoarece există preconcepția că este plictistor, audiția este extrem de importantă pentru învățarea unei limbi și este o metodă prin care se asimilează mult mai ușor informația decât prin citit sau rezolvat de exerciții. Gândiți-va la o limbă pe care o știți extrem de bine! Nu-i așa că ați fost înconjurați de aceasta? Fredonati melodii, știți secvențe din filme și seriale sau, poate că aveți chiar și emisiuni preferate în acea limbă.

Ei bine, sunt multe variante pentru a face partea audiție interesantă! Nu e necesar să ne chinuim cu documentare plictisitoare sau fragmente de converatie care nu ne interesează. Putem caută serialul sau filuml favorit dublat în respective limbă, filme produse în acea țara sau chiar vloggeri pe youtube. Acum, când sunt atâtea subiecte de dezbătut este ușor să găsim ceea ce ne place pe această platformă, iar dacă găsim un vlogger,putem ajunge destul de repede la o comunitate. Tot aici se încadrează și cursurile online de tipul “German with Jenny”, ”how to be fluent în Spanish”,” word you have been pronouncing wrong în English” etc.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

7. Aplicații pe mobil

Nu mai e niciun secret că, în zilele noastre,aprope toți ne petrecem foarte mult timp tând pe telefoane indiferent dacă vorbim pe rețele de socializare,ascultăm muzică sau căutăm informații pe youtube.Ei bine,putem folosi asta în favoarea noastră,combinanad utilul cu plăcututl.Există numeroase aplicații gratuite care ne pot ajută să exersăm o limbă străină cum ar fi Duolingo, Babbel, Memrise sau HelloTalk. De asemenea,există și dictonare precum “dict.cc”,”the Cambridge dictionary”,”Duden.de” etc. Sunt ușor de folosit,nu necesită mult timp și pot fi chiar o modalitate plăcută de a învață. Un alt avantaj ar putea fi că le putem folosi oriunde: pe drum spre școală, în pauză de la muncă, când ne plictisim acasă. Acesta este penultimul din cele 8 obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane.

Obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane

8. Grupurile pe rețele de socializare

Ultimul din cele 8 obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane este să te folosești de grupurile pe rețelele de socializare. Având în vedere că,mulți dintre noi își petrec o mare parte din zi pe rețelele de socializare, putem profita din asta,folosind o parte din acest timp pentru a învăța.Există grupuri, pe aceste rețele, create de oameni cu aceleași pasiuni(în cazul noastru limba străină studiată) care ne pot fi un adevărat ajutor.

Pe lângă posibilitatea de a cunoaște persoane mai avansate în limbă care pot să ne împărtășească anumite “secrete”, este și un mod de a găsi diverse materiale care ne pot ajuta să învățam, precum: reviste sau cărți în format pdf, linkuri ale unor canale de youtube, titluri de diverse aplicații sau putem chiar să luăm parte la dezbateri pe teme precum: De ce se spune “Aren’t I?” și nu “Am I not?” sau care e diferența dintre Konjuktiv 1 și Konjunktiv 2 în germane (Cu siguranță putem aduce in discuție și propriile nelămuriri).

De asemenea,anumite persoane e posibil să fi călătorit sau locuit în țara a cărei limbi o învățam și ne pot împărtăși câteva dintre experiențele lor. Astfel,putem vedea cum se aplică ceea ce noi învățam în mod teoretic,în viață de zi cu zi, dar și anumite stereotipuri despre aceștia.

Acestea au fost doar câteva din multele obiceiuri utile pentru învățarea limbii germane. Pentru a citi alte lucruri interesante despre metode de învațare a limbii germane, nu ezitați să citiți blogul nostru, la categoria noutăți.